Халуциногените печурки се 4 пати поефикасни од антидепресивите


Псилоцибин (психоактивна супстанца која се наоѓа во халуциногени печурки) помага да се надминат симптомите на големо депресивно растројство четири пати поефикасно отколку антидепресивите.

Во студијата учествувале тим истражувачи од Медицинскиот факултет Џон Хопкинс, 24 волонтери на возраст од 21 до 75 години – луѓе со симптоми на големо депресивно растројство, кои за време на студијата не земале никакви лекови, пишува  Психијатрија ЈАМА .

Халуциногени печурки против депресија 

Пациентите беа поделени во две групи, но едната беше вообичаена за сите: учесниците мораа да пијат капсули со псилоцибин и да поминат низ две сесии на психотерапија.

Единствената разлика беше во тоа што првата група веднаш отиде кај терапевтот (со разлика помеѓу сесиите од три недели), а втората – по осум недели (со иста разлика помеѓу сесиите). Пред, за време и по студијата, волонтерите пополнија прашалници за симптомите на депресија.

Како што се испостави, беше постигнат позитивен ефект кај обете групи: 24 пациенти постигнаа ремисија, а 71% од нив покажаа значително подобрување. Според авторите на студијата, тоа е четири пати поефикасно од традиционалните антидепресиви.

Следно, тимот планира да ја прошири студијата и да ги тестира ефектите на псилоцибинот врз повеќе волонтери.


 

Leave a Reply