СИ ГО УНИШТУВАТЕ ЖИВОТОТ, А НЕ СТЕ НИ СВЕСНИ ЗА ТОА! 7 знаци дека ТОКСИЧНИТЕ мисли целосно ве уништуваат! Особено број 5!


Ако премногу често имаме негативни мисли, тоа може да има многу лошо влијание врз нашето ментално здравје и самодоверба.

Силата на нашето размислување е многу силна, а многумина не се ни свесни за тоа.

Затоа, треба да обрнеме внимание на тоа дали поради нашите токсични мисли нè можеме да имаме мирен живот без стрес.

Еве 7 знаци кои го покажуваат тоа :

 

  1. Екстремни мисли

Екстремно размислување значи да се мисли дека сè мора да биде совршено. Ако сè не е совршено, тогаш тоа автоматски значи дека сме доживеале голем неуспех. Дозволете си да бидете несовршени, не мора сè да биде црно или бело.

 

  1. Премногу ги анализирате работите

Понекогаш акумулирате негативни работи, а потоа почнувате да ги генерализирате и автоматски да размислувате негативно за себе. Не навлегувајте премногу длабоко во сè, но обидете се реално да ги разгледате ситуациите што ви се случуваат.

 

  1. Не ги прифаќате лесно позитивните коментари

Некој ве фали и мислите дека тие ги заслужуваат тие пофалби и вие се правдате поради тоа. Научете да ги прифаќате заслужените комплименти и не обидувајте се да го намалите сопствениот успех, напор или што било слично што вам ви припаѓа.

 

  1. Дозволете им на вашите емоции да ги контролираат вашите одлуки

Друг вид на размислување што може да ве спречи да ги постигнете своите цели е дека емоциите, како што се стравот, конфузијата и несигурноста, ве воздржуваат во животот и ве чинат многу.

 

  1. Честопати се обвинувате за сè

Кога нешто не оди како што сакаме, ние често се обвинуваме себеси за тоа. Сепак, дури и во овој случај, треба да бидеме реални и да прифатиме дека некои работи едноставно не можеме да ги контролираме.

 

  1. Користете зборови како „морам“, „ми треба“, „потребно е“

Во некои ситуации, ваквите силни зборови можат само да нè притискаат. Наместо тоа, користете го зборот „можам“ или „ќе сакам“. На тој начин, ќе можете да работите понапорно за да ги постигнете своите цели.

 

  1. Брзо донесувате заклучоци

Кога сте несигурни и немате самодоверба, а имате и негативни мисли, тоа може да биде многу лоша комбинација. Никогаш не може да знаете што некој мисли за вас и затоа не се замарајте со тоа и немојте да си ја „трескате главата“ за тоа дали некој има лошо мислење за вас. Понекогаш можете погрешно да ги протолкувате погледите, движењата, па дури и зборовите.


 

Leave a Reply