Сакате да изгубите килограми? Пробајте ја микробиом диетата која вели: Јадете СЕ!


Британските научници дојдоа до неверојатен, но истовремено и логичен заклучок – треба да јадете сè!

Д-р Рафаел Келман смета дека слабите луѓе се слаби затоа што имаат фантастична колекција на микробиом!

Имено, британски научници направија истражување кај близнаците, а целта била да се открие зошто едниот е слаб, а другиот има прекумерна тежина. Тие претпоставуваат дека потеклото и склоноста кон дебелеењето не се виновници бидејќи тие се близнаци. Тие детално испитале што јаделе близнаците.

Според нив, дебелите луѓе постојано се на диета и водат сметка за исхраната, додека слабите луѓе јадат се и не прават список на храна и калории. 

Луѓето кои јадат се, се најздравите и најсреќните луѓе!

Наскоро дојдоа до логичен заклучок: колку е поголема колекцијата на микробиоми во цревата на една личност, таа е послаба!

Микробиоми се бактерии, габи и археи и се сметаат за добри бактерии во цревата. Оние кои имаат ограничено мени, како вегетаријанците, имаат ист вид микробиоми, додека луѓето кои јадат се имаат богата колекција на микробиоми. Ова правило посебно важи за луѓето кои постојано јадат пржено, месо или брза храна. Значи, не треба да јадете јаболка и лимони секој ден, туку треба да ги замените со круши, сливи…

Д-р Келман особено ги препорачува кромидот и лукот, рибата и овошјето, гравот и млечните производи, но не треба да се избегнуваат и маслата. Тој ја препорачува и киселата зелка.


 

Leave a Reply