Важни совети: Како да се зајакне имунитетот во текот на зимата


Раширеното верување дека мастите во исхраната му штетат на организмот не е точно, бидејќи тие можат да го зајакнат имунитетот во зима, вели рускиот докторот и гастроентеролог Никита Харлов.

“Имунитетот сега е многу актуелна тема. За да се одржи добар имунитет, потребно е да се внесуваат животински масти кои се најбезбедни и најздрави. Тие можат да се јадат во разумни количини. Омега-3 мастите се зад животинските масти. Тие исто така се корисни, но тие оксидираат брзо, па затоа не може да се готват“, рече Харлов.

Лекарот рече дека телото е многу помалку прилагодено на растителни масти, а транс мастите ги нарече апсолутно зло. Тој објасни дека дури и со најбезбедните масти, потребно е да се почитува нормата и да се консумираат на балансиран начин со јаглехидрати.


Leave a Reply