ПАРИ: какви бактерии живеат на површината на банкнотите и колку е опасно


Парите се една од многуте места каде што постојат многу бактерии, особено за време на пандемијата, одлуката за дезинфекција на банкнотите беше донесена од владите на многу земји и повикаa на употреба на безготовинско плаќање.

HuffPost објави голем број студии за тоа кои бактерии можат да живеат на банкнотите.

Кои бактерии живеат на парите

Во 2014 година, истражувачите од Центарот за геномика и системи за биологија на универзитетот во NewYork идентификуваа околу 3.000 видови бактерии на банкноти од долар.

Студија од 2002 година испитала 68 банкноти и открила дека 94% од нив биле заразени со бактерии.

Истражувачите уверуваат: не сите микроорганизми се патогени, а луѓето имаат имунитет кој се бори против инфекцијата.

Одреден број организми се потребни за да предизвикаат инфекција, на пример, за да се заразат со салмонела, мора да се внесат голем број бактерии за да се ослаби нормалната цревна микрофлора. Но, само неколку честички од вирусот можат да предизвикаат норовирус,
изјави Филип Тиерно, професор по микробиологија и патологија на Медицинскиот факултет Гросман на Универзитетот во NewYork.

Коронавирус и банкнотите

Научниците сè уште го проучуваат коронавирусот за да откријат колку вирусни честички обично се потребни за да се заразат.

Тиерно изјави дека пронашол повеќе микроби на хартиени банкноти отколку на монети.

Монетите содржат метални компоненти како што се никел, бакар, сребро и цинк. Од кои некои може да имаат антимикробни својства, 
– објасни експертот.

Покрај тоа, староста на банкнотата е исто така значајна, колку се постари парите, толку повеќе микроби на неа . Топлината и влажноста се исто така важни.

Студиите исто така покажуваат дека банкнотите со помала вредност може да содржат повеќе микроорганизми затоа што тие се користат почесто.

Што друго може да се најде на површината на парите

Дрогата често се плаќа во готово. Така, 80% и 90% од хартиените долар банкноти имаат присуство на кокаин.

Студија од 2001 година открила 70% хероин, 30% метамфетамин и 20% фенциклидин на хартиени банкноти.

Квасец, мувла, животинска ДНК и честички од храна се само некои од другите работи што можат да се најдат на хартиени пари.

Дали постојат високи ризици од заразување на инфекцијата преку банкноти

Истражувачите се убедени дека веројатноста да добиете нешто преку парите не е многу голема, но важно е да ги миете рацете кога користите пари.


Leave a Reply