Само една НАВИКА го продолжува животот и СПРЕЧУВА РАК


Жената која редовно вежба го намалува ризикот за смрт од рак на дојка за 33 проценти, а мажот во добра физичка форма ја елиминира можноста за предвремено умирање за 32 проценти – покажува истражувањето.

Студија на научници од Универзитетот во Јужна Каролина се занимавала со припаднички на понежниот пол, кога експертите откриле колку дами во одлична состојба всушност имаат предност пред оние кои не вежбаат.

Нивното истражување покажа дека жените во топ форма имаат и до 50% помал ризик од развој на малигнен тумор на дојка.

Тие препорачуваат секој ден девојките и постарите дами да издвојат половина час за пешачење, и така ќе го подигнат нивото на својата физичка подготвеност. Ако секој ден исто толку време потрошат и на тренинг, ќе можат да достигнат високо ниво на кондиција.
Научниците од шведскиот универзитет во Упсала ги испитуваа мажите и заклучија дека оние кои тренираат имаат многу поголеми шанси да доживеат подлабока старост.
Експертите наведуваат дека мажите од здравствени причини доволно е да поминуваат три часа неделно занимавајќи се со спорт или со некоја понапорна работа во градина.


 

Leave a Reply