Научниците предлагаат: Со молчење против корона


Научниците вработени во шпанскиот Национален совет за истражување (CSIC) препорачуваат во метро и во јавниот превоз за да молчи, за да се спречи ширењето на коронавирусот.
Тие го објаснија своето мислење со фактот дека податоците укажуваат дека со оваа мерка значително ќе се намали ризикот од инфекција.

Со месеци експертите за епидемиологија и аеросоли ширум светот повикуваат на поостри мерки за спречување на ширење на вирусот низ воздухот, а покрај одржување на дистанца, хигиена и носење заштитни маски, се препорачува проветрување на просториите, како една од клучните мерки за спречување на ширење на вирусот.

Марија Круз Мунгијон, истражувач во CSIC, ја истакна важноста на проветрувањето, но исто така рече дека треба да се почитува и уште една мерка – да се молчи во јавниот превоз.
“Би било идеално кога би молчеле во јавниот превоз. Тишината и добрата соодветна маска го намалуваат ризикот. Ако зборувам на телефон или зборувам гласно, ќе се емитуваат 50 пати повеќе аеросоли”, изјави Круз Мунгилјон.

Таа објасни дека оваа мерка е многу важна, бидејќи во метро нема вентилација и дека ако некој има вирус и се вози со метро, ​​важно е воздухот да биде што помалку загаден.
Исто така, се посочува дека оваа мерка треба да важи и за другите видови јавен превоз.


 

Leave a Reply