БАРАКАТА НА „МАТИЧНО“ ЌЕ СТАНЕ МЛАДИНСКИ ЦЕНТАР


Пред објектот на поранешнaта Управа за водење на матични книги „Матично“, прес-конференција одржаа градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и претставник од Сојузот на извидници на РСМ.

-Овој проект на Општина Центар е она што всушност ние и го разговаравме со младите во текот на нашите кампањи пред три години, а тоа е дека дел од потенцијалите што ги имаат општините на своите територии ќе ги ставиме во служба на младинските организации, за да го подобриме младинското здружување и да направиме место каде што формалните и неформалните организации на младите ќе имаат свое престојувалиште и седиште и ќе може непречено да ги извршуваат своите активности. Објектот каде што денеска се наоѓаме, објектот на „Матично“, за многу кратко време ќе има сосема нов изглед и структура. Очекувам дека младинските организации од општината Центар ќе го препознаат ова катче како свое. Ги охрабрувам и другите градоначалници на територијата на Скопје да го следат овој пример и во рамките на своите можности да обезбедат по еден ваков капацитет за да се подобри младинското организирање – рече градоначалникот Шилегов.

Градот Скопје традиционално ги поддржува младите луѓе во Скопје не само преку Младинскиот културен центар и другите културни институции во надлежност на градот, туку и преку многубројните конкурси за стипендии на талентирани ученици, млади спортисти и уметници кои вложуваат многу и претставуваат вистинска гордост.

 


Leave a Reply