Луѓето кои ја тестирале руската вакцина заболеле од коронавирус


Коронавирусот е пронајден кај волонтери кои учествувале во испитувања на руската вакцина Спутник V. Но, развивачите на вакцини истакнаа дека засега е непознато дали биле вакцинирани со лекот или со плацебо.

Ова го објави РИА Новости повикувајќи се на директорот на центарот на Гамалија, кој го разви лекот, Александар Гинзбург.

Истражувачите изјавија дека учесниците во предметната студија не можат да добијат вакцина, туку плацебо.

Затоа, прво треба да се утврди кој го примил лекот и кој – супстанца без лековити својства, тоа ќе се знае во средината на ноември. 

Хинцбург исто така додаде дека нема поплаки за здравјето од волонтери кои учествувале во првите клинички испитувања на вакцината во текот на летото.

Што треба да знаете за руската вакцина против коронавирус

  • Русија веќе регистрираше две вакцини. Путин најави регистрација на првиот на 11 август.
  • Странски експерти изразија загриженост за забрзаното темпо на тестирање на вакцините во Русија.
  • СЗО е убедена дека приемот на руска вакцина според достапните резултати од големи клинички испитувања е во спротивност со меѓународната практика.
 
  •  
  • Втората неодамна беше патентирана, вакцината се вика „ЕпиВакКорона“.
  • Главниот санитарен лекар на Украина Виктор Лјашко предупреди дека успехот на руската вакцина сè уште не е докажан. На крајот на краиштата, сите лекови мора да поминат три фази на истражување, а Русија ја игнорираше третата фаза на тестирање на вакцината.

Leave a Reply