Јапонски научници утврдиле од што можат да не заштитат маските, а од што не


Управата на Центарот за контрола и превенција на заразни болести и СЗО препорачуваат носење маски за лице за да се спречи ширењето на коронавирусната (CoV) болест 2019 (COVID-19).
Сепак, ефикасноста на ваквите маски против пренесување на капки/аеросоли во воздухот од тешкиот акутен респираторен синдром CoV-2 (SARS-CoV-2) не е доволно позната.
Јапонски научници развија симулатор за пренесување преку воздухот на заразни капки/аеросоли кои содржат SARS-CoV-2 произведени од човечко дишење и кашлање и ја проценија преносливоста на заразни капки/аеросоли и способноста на различните видови маски за лице да го блокираат пренесувањето. Откриле дека памучните маски, хируршките и N95 маските имаат заштитен ефект и дека заштитата е поголема кога маските ги носат заразените со вирусот.

Што е најважно, медицинските маски (хируршки маски, па дури и маските N95) не успеале целосно да го блокираат пренесувањето на капките од вируси/аеросоли дури и кога се целосно припиени на лицето. Оваа информација ќе им помогне на здравствените работници да разберат како поправилно да користат маски и колкава е нивната заштита  и да утврдат дали им треба дополнителна опрема за соодветно да се заштитат од заразените пациенти.


 

Leave a Reply