Пронајдени гени кои можат да го блокираат COVID-19 и како може ова да биде корисно при лекување и превенција.


Научниците идентификуваа широк спектар на гени кои претходно не се сметаа за цели за третман на инфекција со коронавирус. Научниците откриле дека во комбинација со некои лекови го намалуваат вирусното оптоварување за илјада пати.

Тим научници од Центарот за геноми во New York, Универзитетот во New York и Медицинското училиште Икан на Синај истражи кои генетски модификации ги прават човечките белодробни клетки поотпорни на САРС-CoV-2. Работата на истражувачите е објавена во списанието cell.com.

Истражувачите откриле дека новите генетски цели со употреба на мали молекули (лекови) значително го намалуваат вирусното оптоварување, а со некои лекови – до 1000 пати. Овие резултати можат да помогнат во потрагата по нови терапии кои се ефикасни во третманот на КОВИД-19.

Кои се овие гени и како се пронајдени

Комбинирање на голем скрининг CRISPR скрининг, кој се користи за пребарување генетски фактори кај разни болести, со едноклеточно РНК секвенционирање, научниците откриле нешто неочекувано.

Откриле дека губењето на еден ген може да обезбеди отпорност на коронавирусот. Така, генот RAB7A, кој влијае на влегување на ACE2 протеинот во клеточната мембрана, е клучен. Ако се отстрани, тоа ќе помогне да се спречи инфекцијата да влезе во ќелијата. 

Наместо тоа, амлодипинот го зголемува клеточниот холестерол и ја блокира инфекцијата со САРС-КоВ-2.

Истражувачите потенцираа дека оваа студија овозможува подобро разбирање за тоа како гените влијаат врз влегувањето на вируси во клетките во телото. Тие се надеваат дека нивната работа ќе отвори нови патишта за третман на коронавирусна инфекција и ќе помогне во забрзувањето на закрепнувањето на болните луѓе.


https://health.24tv.ua

Leave a Reply