По итна постапка: Русите поднеле барање за забрзана регистрација на вакцината Спутник V


Рускиот фонд за директни инвестиции (РДИФ) достави апликации до Светската здравствена организација за забрзано регистрирање на вакцината против коронавирусот „Спутник V“, објавуваат од Фондот.

„Поднесовме апликација на списокот за итна употреба и претквалификација на Светската здравствена организација, што ќе овозможи Спутник V да биде вклучен во списокот на медицински производи што ги исполнуваат водечките стандарди за квалитет, безбедност и ефикасност“, рече извршниот директор на РДИФ, Кирил Дмитријев.

Тој изрази благодарност до СЗО за активната соработка и рече дека „се радува на успешното завршување на процесот на претквалификација во сите главни фази“.

Руската Федерација стана една од првите земји што се обратија до СЗО за претквалификација на својата вакцина против коронавирусот.

Среде тековната пандемија, забрзаната регистрација на вакцини според постапката EUL (список со итни случаи) ќе ја направи руската вакцина достапна на глобално ниво во пократок временски рок од вообичаените процедури и ќе ги поддржи глобалните напори за спречување на коронавирусот, соопшти Фондот.

Програмата за претквалификација на лекови е програма на ООН управувана од СЗО. Тоа е единствената глобална програма за осигурување на квалитетот на лековите.

Предквалификацијата на лекови на СЗО го проценува квалитетот, безбедноста и ефикасноста на лековите. Лекот може да биде вклучен на списокот на преквалификувани лекови, под услов да е во согласност со утврдените барања и стандарди на СЗО, потсетува РДИФ.


 

Leave a Reply