Еве кога треба да легнете ако станувате во 6:30 часот, а кога ако станувате во 8 часот наутро


Кое време треба да легнете ако сакате да се разбудите одморени и полни со енергија?

 

Експертите од британската компанија „Хилари“ направија калкулатор кој точно пресметува колку време ви треба за спиење, во зависност од времето кога треба да се разбудите следното утро.

 

Експертот Луси Аскиу објаснува дека доволна количина на сон може да ви помогне да постигнете продуктивност, концентрација и да влијаете на скоро секој аспект од животот.

 

– Недостатокот на сон има поголемо влијание врз вашето здравје отколку што мислите. Не само што може да влијае на вашиот начин на функционирање, туку може да го смени и вашиот изглед, вашата кожа побрзо ќе старее. Посериозни здравствени проблеми поврзани со недоволно спиење вклучуваат висок крвен притисок, дијабетес и срцев удар – рече Луси Аскиу од компанијата „Хилари“.

 

Со цел да се одржи имунолошкиот систем и да се разбудите без да се чувствувате како да немате енергија, од голема важност е да му дадете доволно сон на вашето тело. Иако е тешко да се одреди точната формула, експертите од компанијата направија калкулатор што може да ви помогне да процените точно кога треба да легнете.

 

Кога треба да си легнете?

 

Ако треба да станете во 06:00 часот

Треба да си легнете во 20:46, 22:16, 23:46 или 01:16 часот

 

Ако треба да станете во 06:30 часот

Треба да си легнете во 21:16, 22:46, 00:16 или 01:46 часот

 

Ако треба да станете во 07:00 часот

Треба да си легнете во 21:46, 23:16, 00:46 или 02:16 часот

 

Ако треба да станете во 07:30 часот

Треба да си легнете во 22:16, 23:46, 01:16 или 02:46 часот

 

Ако треба да станете во 08:30 часот

Треба да си легнете во 23:16, 00:46, 02:16 или 03,46 часот

 

Ако треба да станете во 09:00 часот

Треба да си легнете во 23:46, 01:16, 02:46 или 04:16 часот

 

Ако треба да станете во 09:30 часот

Треба да си легнете во 00:16, 01:46, 03:16 или 04:46 часот


 

Leave a Reply