ПРОФЕСОР ОД КЕМБРИЏ открива што повеќе сакаат мажите кај жените: ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА или ГОЛЕМИ ГРАДИ


Еволутивниот биолог и професор на Кембриџ, Дејвид Бејнбриџ, ги скрши долго
утврдените предрасуди според кои мажите повеќе претпочитаат големи женски гради
отколку интелигенција.
Според неговото истражување, мажите веруваат дека интелигентните жени ќе бидат
подобри мајки и дека и самите ги воспитуваат интелигентни родители, па затоа и
повеќе ги привлекуваат. Од друга страна, поголемите гради се со поголема веројатност
да бидат асиметрични, додека мажите ги привлекува симетријата.
Според него, мажите ја ценат само симетријата – каква и да е, бидејќи тоа покажува
дека партнерката е млада, здрава и има стабилни гени.
– Големината на градите не е важна, бидејќи големите гради имаат поголеми шанси да
бидат асиметрични и често изгледаат постари, а мажите ја ценат младоста. Правите
нозе се знак на генетско здравје и тоа е она што ги привлекува мажите, бидејќи

истражувањата покажаа дека нозете со нормална должина се попривлечни од долгите –
рече Бејнбриџ.


 

Leave a Reply