Попладневна дремка може, но внимавајте на еден момент затоа што …


Бројни експерти советуваат дека не секој одмор е добар, па затоа не препорачуваат попладневна дремка за возрасни, освен ако не трае помалку од 40 минути.Во спротивно, внатрешниот часовник и циклусите на спиење на телото може да бидат нарушени.

На веб-страницата на клиниката „Мејо“ се вели дека едно лице е биолошки „програмирано“ да спие подолг дел од ноќта и да одмори кратко еднаш во текот на денот.
Имено, температурата на нашето тело најмногу паѓа помеѓу 13 и 15 часот, поради што во тоа време почнуваме да се чувствуваме поспани. Сепак, експертите тврдат дека спиењето попладне не е безбедно. Ново истражување покажа дека спиењето попладне повеќе од 40 минути го зголемува ризикот од повеќе физички нарушувања.

Една студија во којаучествувале 300.000 испитаници покажала поврзаност помеѓу попладневната дремка и развојот на метаболички синдром, вклучувајќи дебелина, висок крвен притисок и покачен холестерол.


 

Leave a Reply