НАСА го потврди присуството на вода на светлата страна на Месечината


Вселенската опсерваторија NASA SOFIA го потврди присуството на вода во кратерот Клавија, сместен во јужната хемисфера на месечината

Резултатите од студијата се објавени во списанието Nature Astronomy Овие податоци ќе бидат корисни и во идните лунарни мисии и ќе помогнат во креирањето на првите мапи за дистрибуција на водните ресурси на нашиот сателит, според Алфа Кентаури .

Детали за наоѓалиштето

Податоците од опсерваторијата покажуваат дека почвата на кратерот Клавија содржи вода во концентрација од 100 до 412 делови на милион. Ова е приближно еквивалентно на шише вода 300 мл закопано во кубен метар почва. Сепак, ова е сè уште 100 пати помалку од концентрацијата на вода во пустината Сахара.

За прв пат, можеме да го потврдиме присуството на вода на светлата страна на Месечината благодарение на податоците од телескопот SOFIA. Засега е непознато дали ќе можеме да го користиме како ресурс. Потрагата по вода на Месечината е клучна за нашите истражувачки планови во рамките на програмата Артемис,
objavi на Твитер Jim Bridenstine, шефот на агенцијата.

Водата во кратерот Клавија може да се појави на два начина. Првиот е прилично едноставен: залихите се надополнуваат со хидрирани микрометеорити. Второто е малку покомплицирано: водородот присутен на сончевиот ветер реагира со минерали што содржат киселина во почвата и формираат хидроксилни групи, кои се претвораат во вода под влијание на зрачење.

Понатамошните набљудувања на SOFIA ќе се фокусираат на наоѓање вода во други сончеви места во различни фази на Месечината.

  • Присуството на вода на Месечината не е новост, уште во 2018 година, НАСА соопшти дека месечината несомнено има вода, но големината на неговите резерви не е целосно истражена. Неодамнешното откритие беше направено како дел од истражувањето спроведено од германско-американската стратосферска опсерваторија SOFIA.

Leave a Reply