Како пандемијата ги промени навиките на луѓето и стана предизвикувач на дебелина


Пандемијата на коронавирус ги смени навиките на луѓето, особено негативно влијаеше на психолошката состојба на луѓето и предизвика појава на дебелина.

Ова е прва темелна студија за испитување на влијанието на пандемијата врз човековото ментално здравје, според Центарот за биомедицински истражувања во Пенингтон на Државниот универзитет во Луизијана.

Почнавме да јадеме повеќе. Помалку вежбаме, а нивото на вознемиреност е двојно зголемено ,
изјави Лин Редман, д-р.

Глобалната студија ги процени промените во однесувањето на здравјето што се случија во контекст на широко распространетите ограничувања на пандемијата.

Истражувачите исто така откриле дека ефектот на изолација има негативен ефект врз дебелите луѓе.

Една третина од дебелите луѓе зголемиле телесна тежина за време на карантин, во споредба со 20,5 проценти од нормалните или прекумерните лица, се вели во
студијата.

Патем, неодамна во болниците во Киев и Карков се регистрирани самоубиства кај пациенти со коронавирус. Овој тренд се забележува  низ целиот свет.

Научниците претходно го објаснија ова со фактот дека тешкиот тек на коронавирусот предизвикува бура со цитокин (прекумерен имунолошки одговор), што доведува до воспаление на крвните садови и зголемена тромбоза. Како резултат, секој орган може да настрада.


https://health.24tv.ua


 

Leave a Reply