Уморни сте, нерасположени, обесхрабрени … Еве КОГА ќе ВИ ПОМИНЕ тоа чувство


Кога почнува да врне и лисјата паѓаат, нашето расположение се менува, добивајќи облик на депресија.

Сепак, оваа состојба треба да се оддели од есенската меланхолија, бидејќи не е опасна ако е само една од краткорочните фази во текот на годината, па затоа не може да се квалификува како медицинско нарушување.

Експертите велат дека е природно да се чувствува меланхолија во текот на есента, особено на нејзиниот почеток, бидејќи организмот се обидува да се навикне на промените во природата. Бидејќи лисјата пожолтуваат, температурите опаѓаат, а деновите стануваат пократки, нормално е да се чувствуваме помалку енергични. Не сакаме да шетаме и да бидеме физички активни, слушаме сентиментална музика, гледаме „срцепарателни“ содржини и уживаме во осаменост и тишина.
Рудигер Шмит Хом, претставник на германската истражувачка мрежа за депресија и самоубиство, ги објаснува најчестите причини врз нашето расположение.

– Повеќето луѓе природно имаат негативни асоцијации на темнина, што е во согласност со еволутивната и генетската природа, па затоа тие се чувствуваат меланхолично кога деновите ќе станат пократки. Покрај тоа, науката докажа дека има биолошки влијанија врз расположението на човекот кога надвор е мрачно и влажно.

Бидејќи на есен сме помалку изложени на дневна светлина и сончеви зраци, нивото на серотонин – хормонот на среќата се намалува и помалку примаме витамин Д, па расположението ни паѓа и се чувствуваме поспани и кревки – објаснува експертот.
Сепак, сето тоа ќе помине кога организмот ќе се навикне на промената и ќе ја прифати,  истакнувајќи дека немаме причина да се грижиме.


 

Leave a Reply