Откриено е колку Ковид 19 останува на човечка кожа – резултатот ќе ве шокира!


Неодамнешно истражување спроведено од јапонски научници покажува дека коронавирусот на нашата кожа може да преживее и до девет часа, објави канадски Глобал њуз.

Експертите велат дека овие резултати не се толку алармантни колку што звучат, а примероците од коронавирусот биле пронајдени кај починати лица еден ден по нивната смрт.

Откриено е дека Ковид 19 може да живее максимум девет часа и четири минути, односно пет пати повеќе од патогените микроорганизми кои предизвикуваат обичен сезонски вирус.
Студијата исто така покажа дека 80% етанол може да го убие вирусот во рок од 15 секунди.

Синтија Кар, епидемиолог од Винипег, Канада, вели дека ова за неа е важна информација:

“Ако знаеме дека можеме брзо да го убиеме вирусот со миење на рацете, тогаш да се држиме до тоа. Не треба да паничиме и да се тушираме без престан кога ќе дојдеме дома. Треба само да разбереме дека вирусот е на нашите раце и може да се заразиме доколку со нив ги допреме носот, устата, очите и на тој начин Ковид 19 може да се развие во нашиот организам “, изјави Синтија Кар.


 

Leave a Reply