iPhone 12 и 12 Pro се покажа дека се речиси исти внатре


Внатрешноста на iPhone 12 и 12 Pro, кои се појавија во продажба денес, се покажаа речиси идентични. Особено, истата матична табла во форма на L е инсталирана и во двата уреди, само во “фирмверот” на lidar е дополнително поврзан со него – сензор за скенирање на просторот.

Бидејќи на „стандардниот“ iPhone 12 му недостасуваат овие компоненти, пластичните капаци го заземаат Lidar и телефото леќа. Ова го објавија презентерите на каналот на Bilibili (кинескиот влогер на Јутјуб), кои ги отворија новите паметни телефони на Епл.

Покрај тоа, двата модели користат батерии од 2.815mAh, иако во iPhone 12 би имало простор да собере поголема батерија. Сепак, се чини дека Apple се одлучи за две идентични батерии за да заштеди пари, забележува GSMArena.

На презентацијата, Apple изјави дека iPhone 12 е 11% потенок, 15% покомпактен и 16% полесен од ланскиот модел. Како се постигнало тоа, претходно сфатиле и други кинески ентузијасти.

Карактеристики на следната генерација на iPhone се новиот дизајн со рамни рабови, стаклокерамички екран OLED (исто и во „регуларниот“ и во Pro-моделот), процесорот A14 Bionic и подобрените камери. IPhone 12 Pro додава четврти сензор на трите леќи – лидар. Тој му овозможува на уредот да ја „види“ оддалеченоста од предметите во непосредна близина, а со тоа да го подобри фокусот во темни средини, да го подобри квалитетот на фотографиите за портрет и да ги зајакне апликациите и игрите на проширената реалност (AR).


Leave a Reply