Како да се избегне стресот: ефикасен и лесен начин


Отпорноста на стрес зависи од тоа како се однесуваме во секојдневниот живот. Колку почесто се смееме, полесно ќе ни биде да ги надминеме стресните ситуации. Како да се надмине стресот со насмевка – прочитајте.

Истражувачи од Универзитетот во Базел во Швајцарија ја проучувале врската помеѓу смеата, стресни настани и физичките и психолошките симптоми на стрес (вклучувајќи главоболки или анксиозност). И дојдено е до одредени заклучоци, вели ScienceDaily .

Смеењето е одлично оружје против стресот

За да се надмине стресот, интензитетот на смеата не е важен, но важна е фреквенцијата на насмевки и смеа .

Според научниците, луѓето се смеат во просек 18 пати на ден – обично кога комуницираат со други луѓе. Во исто време, жените се насмевнуваат во просек почесто од мажите.

 

Насмевката помага во намалување на спиењето со намалување на стресот и вознемиреноста, што добро влијае на нервниот систем! Насмевката дури ја подобрува циркулацијата на крвта во телото!

Интересно е тоа што во времето кога некое лице се смее, работат до 53 мускули, така што ова е исто така одлична вежба. 

Зошто е корисно да се смееме?

Mayoclinic зборува за придобивките од смеењето  .

  • Смеењето стимулира многу човечки органи.
  • го стимулира срцето;
  • ја зголемува потрошувачката на воздух;
  • ги стимулира срцето, белите дробови и мускулите;
  • го зголемува производството на ендорфин.
  • Смеењето позитивно влијае на имунитетниот систем.

Позитивните мисли всушност произведуваат невропептиди кои помагаат во борбата против стресот и потенцијално посериозни болести.

  • Смеењето ја намалува болката.

Благодарение на смеењето, телото произведува свои природни лекови против болки.

 


 

Leave a Reply