Билд: Германија се подготвува за вакцинација


Германија се подготвува да започне вакцинација против коронавирусот пред крајот на годината, пренесува Билд. Министерството за здравство планира да формира 60 специјални центри каде што ќе се вршат вакцинации. Според Билд, министерството побарало од 16 сојузни држави да достават можни адреси на тие центри до 10 ноември.

Германскиот министер за здравство Јенс Шпан претходно изјави дека очекува вакцината против корона вирусот да биде готова во првиот квартал од следната година.
Според него германски BioNTech е близу до добивање одобрение за својата вакцина.


 

Leave a Reply