Мијте ги забите пред да излезете и кога ќе се вратите дома – така си го спасувате животот!


Постои полемика околу одредени состојки за кои се смета дека се клучни во заштитата од вирусот.

Професорот Мартин Ади од Универзитетот во Бристол изјави дека пастата за заби ги содржи истите супстанции како и гелот за дезинфекција на рацете (нивниот состав, се разбира, не е целосно ист).

Како што објасни професорот Ади, миењето на забите може да ги уништи честичките на вирусот доколку стигнат до устата, спречувајќи ги нивното ширење и појава на  болеста. Исто така, миењето заби ја намалува количината на вирусот, што има огромно влијание врз тежината на болеста (помалку количество значи помалку ризик и полесна клиничка слика), доколку се заразите, како и врз инфективноста од едно лице на друго (вирусно оптоварување).
– Антимикробното дејство на пастата за заби во устата трае три до пет часа и со тоа се намалува вирусното оптоварување во плунката и се отстрануваат честичките на вирусот доколку ги има во устата – објасни тој.

Експертот советува да ги миете забите што е можно почесто, секој пат кога ќе излезете – на шопинг или тренинг (и, се разбира, откако ќе се вратите дома). Тој истакна дека јавните служби треба да го вклучат миењето на забите како превентивна мерка, исто толку важна, како носењето маски и одржувањето на дистанца.

Тој исто така препорача употреба на течност за миење на устата од истите причини.
Тврдењата на професорот во моментов се теоретски можни, останува да се испита во пракса. Исто така, имајте на ум дека тие се ефикасни ако вирусот влезе во организмот преку устата. Треба да се има на ум дека исто така можете да бидете заразени со корона вирусот преку слузокожата на очите и носот.


 

Leave a Reply