Повеќе од една четвртина од жените имаат вишок килограми


Во Русија, 47,6 проценти од мажите и 35,6 проценти од жените имаат вишок килограми, а од тој број, дури 27,6 проценти од жените и 19 проценти од мажите се дебели, изјави шефот на санитарната служба Ана Попова.

 

Според неа, дебелината е важен фактор во бројни хронични состојби, како што се кардиоваскуларни болести, хипертензија и дијабетес, пренесува Тас.

 

Според Попова, луѓето со прекумерна тежина имаат поголема веројатност, доколку се разболат, да добијат потешка форма на Ковид-19.

 

Таа додаде дека децата со прекумерна тежина растат побрзо, а 10% од момчињата со прекумерна тежина се сметаат за дебели.

 

Извор: b92.net


 

Leave a Reply