Метеорски дожд Орион 2020: кога и каде да се гледа спектакуларното паѓање на ѕвезди


Секоја година во октомври има период на активност на паѓање на Орионидите. Врвот на овој сјаен метеорски дожд се очекува вечерва  21 – 22 октомври.

Кога и каде да се види

Врвот на метеорскиот дожд на Орионидите ќе започне вечерва и ќе трае цела ноќ. Во Македонија исто така ќе можат да се видат ако небото е без облаци. За време на врвот на падот на ѕвездите, бројот на метеори достигнува околу 20 на 1 час.

Патем, Месечината сега не е премногу светла. Во овој период, метеорскиор дожд е многу полесно да се набудува, бидејќи протокот појасно се рефлектира на темното небо.

Експертите исто така советуваат да се следат Орионидите на полноќ и зори, кога најдобро можат да се видат „ѕвездите што паѓаат“. 
Leave a Reply