Неверојатно: Научниците открија како обликот на телото влијае на женскиот мозок


Американски научници направиле истражување и дошле до неверојатен заклучок. Женската фигура влијае на нејзиното памтење. 

Тим истражувачи од „Northwestern Medicine“ заклучија дека жените кои имаат тело во форма на јаболко, акумулираат маснотии во пределот на половината и многу подобро памтат од жените со фигура во форма на круша, која се карактеризира со подебели колкови.

Но, ни за “јаболката” не е сè толку убаво – маснотиите околу половината го зголемуваат ризикот од рак, дијабетес или срцеви заболувања. Во исто време, тој го штити мозокот на некој начин, бидејќи маснотиите лачат повеќе естроген, чија количина се намалува по менопаузата, а естрогенот го штити мозокот од намалени когнитивни функции.
Експертите одамна знаат дека различни видови маснотии лачат различни хормони и имаат различни ефекти врз инсулинската резистенција, липидите и крвниот притисок.

„Масното ткиво може да придонесе за формирање на наслаги поврзани со Алцхајмерова болест или прекин на протокот на крв во мозокот“, објасни водечката научничка Дијана Кервин.
Обликот на круша кај жените е многу чест и иако студијата не ја објаснува целосно поврзаноста помеѓу мозокот и линијата, дефинитивно дава доволно причини за контрола на телесната тежина.


 

Leave a Reply