SpaceX ќе лансира сателит за мерење на нивото на морето со милиметарска прецизност


SpaceX, предводена од Елон Маск, се подготвува за лансирање на нов научен сателит. Уредот Sentinel-6 ќе може да го измери покачувањето на нивото на морето со милиметарска точност, ќе се наоѓа на надморска височина од околу 1,3 илјади км над површината на Земјата.

Целта на мисијата е да открие како топењето на глечерите, затоплувањето на водата и другите климатски промени влијаат на покачувањето на нивото на морето. Sentinel-6 ќе ги ажурира мапите на океаните на секои десет дена, прикажувајќи го процесот на промени на крајбрежјето. Покрај тоа, овие податоци ќе им овозможат на државите подобро да се подготват за тешки поплави, урагани и бури.

Сателитот ќе остане во орбитата најмалку пет години. Неговиот радарски алтиметар за прв пат ќе може да се мери во милиметарска скала, пишува Business Insider.

Sentinel-6 е заеднички проект на Европската вселенска агенција (ЕСА) и НАСА, SpaceX делува како приватен изведувач. Ракетата носител Фалкон 9 ќе биде лансирана на 10 ноември од базата Ванденберг во Калифорнија.


Leave a Reply