“Ремдесвир и хидроксихлорокин не се ефикасни во лекувањето на Ковид-19”


Светската здравствена организација денес објави дека лековите ремдезивир, хидроксихлорокин, лопинавир/ритонавир и производи од интерферон даваат малку или воопшто не даваат резултати во борбата против вирусот Ковид-19.

Студијата за лековите е спроведена во повеќе од 30 земји.

Многу земји, вклучувајќи ги САД, Јапонија, Јужна Кореја, Индија, Израел и Велика Британија, ги користат за лекување на корона вирусот.

Овој лек е првенствено наменет за третман на хепатитис Ц и респираторен синцицијален вирус, а проучуван е и неговиот ефект во третманот на ебола, но во тој случај не покажал ефикасност.


 

Leave a Reply