Страв меѓу Германците. Пандемијата ќе потрае.


Повеќето Германци не очекуваат пандемијата на коронавирусот да стивне следната година, покажува истражувањето на јавното мислење на осигурувањето „Ерго“.

Така, 60 проценти од испитаниците очекуваат нови бранови на коронавирусот во текот на 2021 година. Само 18 проценти се на мислење дека нема да има нови бранови следната година.

41 процент од Германците се гледаат себеси како членови на ризична група – најмалку кај младите под 30 години кои се сметаат себеси за дел од ризичната група (11 проценти), и 75 проценти од оние над 60 години.

Истражувањето покажа дека Германците се многу дисциплинирани, бидејќи 91% тврдат дека се почитуваат мерките за спречување на инфекцијата.

Најголемиот страв во корона кризата е дека 23% од Германците страдаат од оваа болест.
Потоа следи стравот од поделба во општеството (20 проценти), болест на роднините (18 проценти).


 

Leave a Reply