Откриена супер масивната црна дупка која заробила шест галаксии


Неодамна откриената црна дупка чија маса е милијарда пати поголема од Сонцето е формирана во раните денови на вселената, а специфична е поради фактот што во својата гравитација заробила дури шест галаксии.
Сите тие се испреплетени и изгледаат како еден вид мрежа што кога е поврзана, формира површина што е 300 пати поголема од Млечниот пат во кој се наоѓа Земјата, пишува Science Alert.
Сепак, овие галаксии се поразлични.
Имено, според експертите, многу тешко тие да се забележат бидејќи нивната светлина е многу слаба.
„Веруваме дека го изгребавме врвот на ледениот брег и дека видовме само неколку најсветли галаксии„ проголтани “од огромна црна дупка“, истакнува астрономот на опсерваторијата ИНАФ во Торино, Барбара Балмаверде.


 

Leave a Reply