Од полноќ нови цени на горивата во Македонија


Со оваа Одлука се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во
просек за 1,42%, во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно
Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија
од 5.10.2020 година.
Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот
седумдневен период бележат зголемување кај бензинот во просек за околу 2,145% или за 8,350 $/тон, кај
дизелот зголемување во просек за околу 5,395% или за 17,400 $/тон, кај екстра лесното масло зголемување
во просек за околу 5,664 % или за 18,100 $/тон и кај мазутот зголемување во просек за околу 6,216% или за
околу 16,650 $/тон, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно
прилагодување.
Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот седумдневен период изнесуваше 52,4369
ден/$ и е за околу 0,616% понизок од курсот на доларот (52,7620 ден/$) по кој беа формирани цените со
претходната пресметка.
Имајќи ги предвид влијанијата на овие елементи во формирањето на цените на нафтените деривати
според Методологијата, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за
формирање на цените, се зголемуваат во просек за 1,42%.
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, на ЕУРОДИЗЕЛ
(Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се зголемуваат за 0,50 денар/литар, во
однос на малопродажните цени утврдени со Одлуката од 5.10.2020 година и со тоа малопродажната
цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 59,50 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98
изнесува 61,50 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 50,50 ден/лит и
малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 50,50 ден/лит.
Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се зголемува за 0,895 ден/кг во однос на цената
утврдена со Одлуката од 5.10.2020 година и со тоа малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува
26,863 ден/кг.


Leave a Reply