AMD ги претстави „Најдобрите процесори за GAMING“


AMD претстави нова архитектура за своите Zen 3 процесори и линија чипови базирани на – Ryzen 5000. Ова, се разбира, не е револуција, но AMD уверува дека новите процесори се помоќни од сите чипови на пазарот. Компанијата ги позиционира како најдобри процесори за игри. Општо, зборот игри е кажан неверојатно многу пати. Во споредба со чиповите од претходната генерација, Зен 2, AMD ветува околу една четвртина повисоки перформанси.

Но, поинтересна, се разбира, е споредбата со она што го прават конкурентите. Поточно, еден конкурент е Intel. Па така, како што треба на секоја таква презентација, тие ја споредија масата на параметрите со врвниот Core i9 и ја надминаа. Не секаде и не секогаш забележливо, но сепак. И, се разбира, ова се внатрешни тестови. Кога процесорот ќе се најде во продажба (патем, многу скоро), ќе има независни одредници. Друго прашање е дека ефикасноста (во најширока смисла на зборот) на Зен архитектурата има прилично објективни манифестации – уделот на AMD на пазарот на процесори x86 за компјутери и лаптопи (а има само двајца добавувачи, AMD и Intel) се зголеми за повеќе од двојно за 4 години , од 17 до 37%.

Очигледна технолошка и маркетинг супериорност игра улога тука – сегашните AMD чипови користат понапредна технологија на процеси со 7 nm. Интел досега застана на 10nm. Ова е една од причините зошто потрошувачката на енергија на Ryzen е значително помала од Core i.

 
 
 

Од друга страна, AMD веќе се очекуваше да премине на следното ниво, 5 nm, како и новите чипови од Apple и Qualcomm. Но, оваа технологија на процеси беше најавена само за следната генерација на Ryzen. Што се однесува до цените, AMD чиповите се зголемија за 50 долари во споредба со претходната генерација – најевтиниот од новите процесори чини 300 долари, најскапиот – 800. Тие ќе бидат во продажба на 5 ноември.


 

Leave a Reply