86% од заразените луѓе немаат типични симптоми на коронавирус


Нова студија го доведува во прашање нашето знаење за симптомите на КОВИД-19. Поконкретно, тоа покажува дека фокусот на оваа инфекција не е на симптомите, туку на тестирање.

Студијата е објавена во dovepress.com .

Истражувачите анализирале податоци од голема репрезентативна студија на британското биро за национална статистика. Вработените во бирото извршија тестови за PCR на коронавирус кај повеќе од 36.000 луѓе од април до јули 2020 година.

Повеќето луѓе немаат симптоми 

САРС-КоВ-2 инфекција е откриена кај 115 лица. Симптомите на денот на студијата ги пријавиле 27 од нив (23,5%). Симптомите кои се сметаат за карактеристични за COVID-19 биле пријавени од 16 лица во оваа група. A, 99 лица (86%) немале типични симптоми.

Истражувачите заклучиле дека симптомите се слаб маркер на инфекција со САРС-КоВ-2. Тие веруваат дека се потребни програми за масовно тестирање на коронавирус. Тие можат да се спроведат барем во центрите за неодамнешно откривање на болеста: универзитети, болници, на работното место. Ова ќе помогне да се откријат асимптоматски случаи и потенцијално да се спречат нови епидемии.

Сега луѓето се фокусираат на симптоми, но ако повеќето луѓе се асимптоматски, може да биде тешко да се спречи епидемијата пред да излезе од контрола,
велат истражувачите. 

https://health.24tv.ua


Leave a Reply