Спиете попладне? Тоа може да му наштети на вашето здравје


Дали често одмарате преку ден? Ако одговорот е да, можеби треба да размислите колку долго спиете и како тоа влијае на вашето тело.

Како што пренесува порталот на Клиниката Мајо, човечкото тело е „наместено“ според фактот дека луѓето спијат поголем дел од ноќта, а доволно е само краток одмор во текот на денот. Температурата на телото најмногу паѓа помеѓу 13:00 и 15:00 часот, па затоа сме поспани во овој период од денот.

Сепак, експертите сметаат дека попладневниот сон има и лоши страни, па затоа не препорачуваат тој да трае подолго од 40 минути. Студијата, во која учествувале 300.000 луѓе, ја поврзала попладневна дремка со високиот холестерол и притисокот, но и со дебелина.
Оваа граница од 40 минути стои затоа што, откако ќе помине толку многу време, нашето тело мисли дека е во состојба на длабок сон, а тоа му штети, па може да се разбудите уште поуморни од порано.


 

Leave a Reply