Почнува сезоната на дождови: Маските за лице можат да не заштитат од коронавирусот само под еден услов


Експертите предупредуваат на проблем што може да предизвика дополнителни избувнувања на вирусот корона.

Пандемијата на коронавирусот нè принуди да ги смениме животните навики. Од март носењето маска стана наше секојдневие.

Светската здравствена организација (СЗО) вели дека трослојната заштитна маска е добра превенција во борбата против коронавирусот. Нашите епидемиолози се согласуваат со нив, кои постојано нагласуваат дека одржувањето на физичкото растојание, темелното миење на рацете и носењето заштитна маска се „светото тројство“ во борбата против инфекцијата со коронавирусот.

Но, се чини дека мерката носење маска нема да биде толку ефикасна во деновите, неделите и месеците што доаѓаат, затоа што доаѓаат дождовите, а со нив и (не)очекувани проблеми …

За среќа – имаме решение! Тврди поранешен висок функционер на СЗО кој ги повикува луѓето да ја сменат маската веднаш штом ќе се навлажни, бидејќи влагата ги прави маските порозни, што значи дека сите видови заштитни маски се чувствителни на влажно време.

Професорот Тим ​​Спектор предупредува дека јавноста очигледно не е запознаена со ризиците поврзани со носењето на влажна маска, што, реално, ќе ни се случува се почесто поради времето.

Исто така, професорот Карол Сикора, поранешен шеф на програмата за контрола на ракот во рамките на СЗО, се согласува дека маските се чувствителни кога имаме висока влажност на воздухот.

– Важно е луѓето да знаат дека кога врне, треба почесто да ги менуваат заштитните маски. Нема маска која е скапа и успешно се спротивставува на високата влажност. Менувајте ги обичните хируршки маски веднаш штом забележите дека се влажни – препорачува Сикора.

 

Извор: telegraf.rs


 

Leave a Reply