Алергија на лекови: зошто се појавува и како да се избегне


Алергијата на лекови е абнормална реакција на имунолошкиот систем на лекови. Секој лек може да предизвика алергии. Не зависи од токсичноста на лекот, туку од индивидуалната чувствителност на организмот кон супстанциите.

 

Како изгледа алергијата на лекови?

Типичните симптоми не се разликуваат од која било друга алергија. Тоа е осип, чешање и оток. Може да се појави отежнато дишење, чешање на носот и горење во очите. Симптоми на алергија може да се појават неколку часа, денови или дури недели по започнувањето на лекот, пишува. 

 

Најопасната алергиска реакција е анафилакса. Ова е ретка состојба што може да се развие веднаш или неколку часа по земањето на лекот. Симптомите се слични на нормална алергија, но се развиваат брзо и се придружени со опасни состојби: белодробен едем, пад на притисок, тахикардија и абдоминална болка.

 
Алергија на лекови – симптоми
 • црвенило на кожата, чешање
 • уртикарија и други реакции на кожата
 • алергиски ринитис
 • диспнеа
 • црвенило на очите

Зошто постои алергија на лекови

Понекогаш имунолошкиот систем го доживува хемискиот состав на лековите како нешто штетно. На пример, како инфекција. Потоа, во крвта се појавуваат антитела – специјални протеини кои го одредуваат патогенот. Како одговор, доживуваме реакција наречена алергија.

Антителата може да се појават при прв контакт со лекот, но знаци на нетолеранција често се јавуваат само кога се земаат повторно. 

Друга опција е развој на алергии, кога лекот директно влијае на Т-лимфоцитите. Овие имуни клетки ослободуваат хемикалии во крвотокот кои предизвикуваат алергии при првиот контакт со лекот.

На кои лекови најчесто се алергични 

Некои лекови предизвикуваат нетолеранција почесто од другите.

 • Ова се антибиотици, како што се пеницилини;
 • Аналгетици (ибупрофен, аспирин);
 • Лекови против автоимуни болести, како што е ревматоиден артритис;
 • Хемотерапија во третман на онкологија.

Кој може да има алергија

Секој може да има алергии, но ризикот се зголемува ако:

 • има алергија на храна или треска;
 • има случаи на алергија на лекови во семејството;
 • пропишани високи дози на лекови, повторена или продолжена употреба;
 • некои болести обично предизвикуваат алергии на лекови, како што се вирусот ХИВ.

Како да се избегнат алергии на лекови

За жал, невозможно е да се предвиди реакцијата на лекови пред контакт со супстанцијата. За да се минимизираат ризиците, лекарите може да започнат со мали дози на лекот или да ве замолат да останете во близина половина час по инјекцијата.

За безбедноста на третманот, можете да следите неколку правила:

 1. Кажете му на вашиот лекар за познати алергии, дури и ако ви понудат други лекови.
 2. Земете ги таблетите само по совет на лекар и следете ја дозата.
 3. Ако имате непријатни симптоми, немојте да се лекувате самостојно туку да побарате медицинска помош.


https://health.24tv.ua


 

Leave a Reply