Дали спиете во чорапи или без? Еве што велат научниците


За ова прашање се дебатира со години, а интернетот изобилува со причини зошто некои луѓе спијат со чорапи, а некои без.

Постојат дури и теории кои велат дека спиењето или не спиењето со чорапи ја одразува вашата личност, па според нив, ако спиете без чорапи тоа значи дека сте заштитнички настроени во однос кон другите, додека ако спиете со чорапи сакате да имате чувство дека сте заштитени. 

 

Која е вистината?

За среќа, истото прашање ги заинтригирало научниците, па биле спроведени повеќе истражувања дали да спиеме со чорапи или без нив. Традиционалната кинеска медицина веќе откри дека топлите стапала навечер се клучот за добра циркулација, а неодамнешното научно истражување открива дека луѓето кои спијат со чорапи заспиваат во просек 15 минути пред луѓето кои спијат без чорапи, спијат помирно и подлабоко, и имаат помалку ненаспани ноќи.

Значи, ако сакате да одморите добро, спијте со чорапи.


 

Leave a Reply