Сакате посреќен живот? Започнете да го правите ОВА


Кога последен пат сте биле благодарни за нешто што ви се случило?

Едно истражување покажа дека благодарноста помага да се чувствуваме подобро и да бидеме посреќни. На учесниците во една студија им била дадена задача да водат евиденција за нивното однесување и расположение, физичките симптоми што ги чувствуваат и нивната среќа во животот.

Тешко е да се истражи благодарноста затоа што тоа е комбинација на емоции, ставови, морални доблести, навики, особини….

Благодарноста е поврзана со добрината, дарежливоста, убавината на давањето и примањето. Ако луѓето научат да ја препознаваат среќата во животот и се благодарни за тоа, психолозите сметаат дека лекувањето на многу ментални болести може да биде поврзано со тоа. Постојат многу ситуации кои покажуваат колку е важна благодарноста.

Експертите сметаат дека честопати треба да им изразиме благодарност на пријателите ако тие ни помогнале да постигнеме нешто во животот. Не само што тие ќе се чувствуваат подобро, туку и вие самите. Кога ќе видат дека ги цените, веројатно ќе сакаат да ви помогнат и во иднина.

 

Креативност
Благодарноста исто така го подобрува креативното размислување. На пример, некој што е благодарен на својот партнер за неговата љубов и грижа, ќе се обиде да го покаже тоа со зборови и дела.

Да се ​​каже „благодарам“ е најдобриот збор што некој може да го каже. Колку сме повеќе благодарни за убавите работи што ни се случуваат, толку ќе бидеме и поблагословени.

Со благодарност, исто така, ќе се справиме подобро со стресот. Кога сте вознемирени, размислете за што треба да бидете благодарни затоа што негативните мисли ќе ги насочите кон позитивни работи. Наместо да размислувате зошто нешто тргнало наопаку, фокусирајте се на она што сте го научиле од тоа искуство. Ќе имате помалку време за страв, лутина или тага. Тоа ќе го подобри вашето расположение и брзо ќе ги замените депресијата и лутината со среќа.

Обидете се да водите дневник и запишете барем две работи за кои сте благодарни. Ќе  бидете пријатно изненадени кога ќе откриете дека вашето расположение се подобрило.

 

Извор: krstarica.rs


 

Leave a Reply