ЖИТЕЛИТЕ НА ШУТО ОРИЗАРИ ШТО АПЛИЦИРАА ЗА ИНВЕРТЕРИ ВИКЕНДОВ ЌЕ ГИ ПРЕДАВААТ СТАРИТЕ ПЕЧКИ


Жителите на општината Шуто Оризари кои аплицираа за субвенции за набавка на клима инвертери во Град Скопје овој викенд (во сабота и во недела) ќе имаат можност да ги предадат своите стари печки на дрва или на нафта во дворот на средното училиште „Шаип Јусуф“. Акцијата ќе трае од 10 до 16 часот, двата дена.

 

До привременото запирање на повикот за доделување субвенции за набавка на инвертер клима уреди, во Град Скопје се пристигнати 4.282 апликации. Само од општината Шуто Оризари пристигнати се околу 120 апликации на овој јавен повик.

 

Градот Скопје ги замолува граѓаните за трпение додека трае процесот на проверка на пристигнатите апликации. Во наредниот период ќе се организира предавање на старите печки на дрва или на нафта и во другите скопски општини, за што граѓаните ќе бидат навреме информирани.

 

Минатиот викенд, ваква акција за предавање на старите печки кои користат нееколошки енергенси во замена за инвертер клима уреди за затоплување се организираше во општината Сарај. Во акцијата во Сарај беа предадени 90 печки.

 

Значајно е да се нагласи дека во наредните две години, согласно со условите од јавниот повик, градската или државната инспекција може да врши инспекциски надзор на лицата што добиле субвенција, за да се види дали навистина ги користат инвертерите или е направена измама, за што ќе биде поведена постапка за враќање на финансиските средства.

 

Јавниот повик за доделување субвенции за инвертер клима уреди за затоплување на домаќинствата ги опфати граѓаните кои купиле инвертер од 01.01.2020 година, до завршувањето на повикот на 30.11.2020 години или до денот на исцрпување на средствата. На овој повик граѓаните можеа да аплицираат онлајн.

 

Според условите во повикот, на граѓаните ќе им бидат целосно надоместени трошоците за набавка на инвертер клима уред, но не повеќе од 62.000 денари во нето износ. 

 

Целта на јавниот повик за доделување субвенции за набавка на инвертер клима уреди е да се придонесе за намалување на аерозагадувањето во Скопје преку намалување на бројот на оџаци кои чадат заради загревање на домовите во зимскиот период. 

 

Град Скопје


 

Leave a Reply