ВОЗНЕМИРУВАЧКИ ВЕСТИ! Ова им се случува на МЛАДИТЕ луѓе и ја зголемува смртноста


Веројатноста за предвремено умирање постепено се зголемува кога, повеќе од седум и пол часа, ќе поминете во седечка положба.

Ново истражување покажа дека младите луѓе кои поминуваат повеќе од седум часа седејќи се изложени на поголем ризик од смрт. Долгото седење е поврзано со многу здравствени проблеми.

Научниците откриле дека заканата од предвремена смрт нагло се зголемува помеѓу 7,5-9,5 часа поминати во седечка положба.

Оние кои поминувале 12 часа на ден седејќи имале скоро три пати поголема шанса порано да умрат во споредба со оние кои седеле 7,5 часа на ден. Експертите од Универзитетот во Лестер, кои прегледале докази од 10 меѓународни студии, откриле дека времетраењето на седењето го зголемува ризикот.

Клечење или седење на рамни површини значи континуирана употреба на низа мускулни групи на ниско ниво. Д-р Шарлот Едвардсон, која го направи ова истражување, рече дека на луѓето кои многу седат им требаат од 30 до 75 минути умерено до силно вежбање секој ден за да ја поправат штетата предизвикана од нивното седење.
– Знаеме дека многу луѓе не можат да го вметнат ова ниво на физичка активност во нивниот секојдневен живот, но она што можеме да го направиме е да ги прекинеме долгите периоди на седење со лесна активност, како стоење за време на работни состаноци или телефонски повици, шетање низ канцеларија или дома – заклучи таа.

 

Извор: novosti.rs


 

Leave a Reply