АЛАРМАНТНО! Неочекувана опасност по здравјето од новата генерација на електронски цигари

 


Истражувачите ги проучувале ефектите на испарувањето од новата генерација на електонски цигари врз здравјето и откриле неочекуван ефект, вклучително и оштетување на белите дробови.

 

Експериментот беше посветен на проучување на ефектите на електронските цигари врз кардиоваскуларниот систем, но штетата беше повеќе глобална. Проблемите на волонтерите започнаа кога тие се префрлија на електронски цигари со елементи за загревање на легури на никел-хром, пишува EurekAlert.

Како е спроведено истражувањето

За време на експериментите, истражувачите забележале оштетување на белите дробови поврзано со употреба на електронски цигари, веднаш по префрлувањето од уредот за испарување со греење од не’рѓосувачки челик на уред кој користел легура на никел-хром.

Резултатите беа толку зачудувачки што решивме да ги објавиме првичните резултати веднаш за да ги предупредиме корисниците на ваква електронска цигара, особено имајќи предвид дека пушачите се изложени на зголемен ризик доколку заболат од коронавирус. Формата на болеста кај овие лица ќе биде многу потешка поради оштетувањето на белите дробови. Еден од тројца млади луѓе е изложен на ризик од тешки компликации на КОВИД-19, изјави авторот на студијата, Роберт Клонер, д-р, главен медицински директор. -Институт за истражување.

За еден час по почетокот на експериментот, истражувачите забележале знаци на силен респираторен дистрес, вклучувајќи отежнато дишење.

Последици од испарувањето: резултати од истражувањето

По анализата на белодробното ткиво на учесниците во студијата, учесниците во експериментот откриле сериозни оштетувања и други сериозни промени, како што се оштетување на белите дробови, акумулација на еритроцити, уништување на алвеоларните простори и во некои случаи пневмонија.

https://health.24tv.ua


Leave a Reply