Украдени Fortnite и Minecraft налози се продаваат на црниот пазар


Сигурно знаете дека има хакери кои крадат информации и налози од видео-игри на Интернет и ги препродаваат по луди цени. Сепак, шокантно е колку е голем црниот пазар за видео игри. Имено, новите извештаи и проценки дадени од интернет-обезбедувањето Night Lion покажуваат дека црниот пазар на кој се продаваат Fortnite и Minecraft налози вредат милијарда долари.

Овој извештај вели дека хакерите користат автоматски софтвер што е способен да анализира дури 500 налози во секунда. Во продолжение на процесот, тој ги користи собраните информации за да ги потврди вашите лични податоци, да пристапи до нив и конечно да ги украде вашите налози. Најпопуларните и најбараните налози на овој црн пазар се оние на Fortnite, Minecraft, Runescape и Roblox.

Украдените налози на Fortnite се продаваат во просек за околу 250 долари, додека некои достигнуваат цена од неколку илјади, во зависност од тоа колку скинови има налогот.

Покрај овие загрижувачки податоци, запомнете дека никогаш не треба да користите иста лозинка на повеќе налози и дека треба да се обидете да ја направите што е можно посложена.

 

Извор: telegraf.rs


 

Leave a Reply