Корисни совети: како да бидете во чекор со сè и секаде


Лора Вандеркам, експерт за управување со времето, во својата книга ги сподели тајните за тоа како успешните жени го делат своето време во различни области. Совети за да бидете во чекор со сè.

Во нејзината книга „Знам како успева. Управување со времето на успешни жени“, таа анализираше како успешните жени го дистрибуираат своето време на „Работа“, „Дома“ и „Самите себе“.

Како да испланирате време за себе

Како прво, треба да најдеме време за спиење, бидејќи тоа ни обезбедува енергија и им овозможува на сите да се релаксираат. Експертот советува да ја одредите вашата стапка, бидејќи луѓето имаат различни потреби: на некму му е доволно спиење 8 часа, а некому му треба повеќе или помалку.

Како да се одржувате во снаодлива состојба и зошто е тоа важно? 

  • Спорт

Повеќето луѓе го запоставуваат спортот, сето тоа поради недостаток на желба. Во текот на денот треба да најдете време за активност. Можете исто така да пешачите до работа, да возите велосипед и да правите дневни прошетки.

  • Хоби

Дури и 5-минутни паузи може да се искористат во предност, на пример, за свое хоби. Ако имате време да гледате социјални мрежи, тогаш секогаш ќе има време за вашето хоби. 

Како инаку да најдете време за уживање:

  • направете го тоа за време на викендите;
  • користете слободно време навечер или на службено патување;
  • создадете ритуали помеѓу „работата“ и „домот“ – нека има време за хоби;
  • заработи пари на твоето хоби, тоа мотивира.

Според Лори Вандеркамп, прво започнувате да живеете онака како што сонувате, а потоа тоа почнува да работи за вас. Кога ќе го разберете ова, гарантирано ќе успеете. 

Совети за планирање на време за работа

Правилно распределете го времето

Според Лора, скоро половина од жените ја делат работата на ден и ноќ. Зошто? Главната идеја е дека не е потребно да се работи многу часови по ред. Ако за вас е поефикасно и подобро – тогаш поделете го времето. Можете да го поделите денот на блокови за да го направите вашиот распоред поподвижен.

Работете од далечина

Да, не сите компании им дозволуваат на своите вработени постојано да работат од дома, бидејќи понекогаш тоа може да ја комплицира тимската работа. Сепак, според Лора Вандеркам, идеална опција е да започнете да работите во канцеларија (барем неколку дена за важна комуникација и ефект на присуство), а во другите денови – работата можете да ја извршите од далечина. Ова ќе заштеди енергија и време на патот.

Работа од дома

Избегнувајте ја стапицата 24 часа

Несомнено, невозможно е хармонично да се дистрибуираат работните и личните интереси на дневна основа. Сепак, сосема е можно да се направи тоа во текот на неделата. На пример, можете да избалансирате напорна работна недела со полесна. И изберете свој пристап кон управување со времето.

Преформатирајте го викендот

Да, не е потребно целосно да се смени распоредот за работа, но неколку часови работа за време на викендот може дури и да бидат корисни. Ако неколку часа работа во сабота ќе се растовари малку следната недела, тогаш зошто да не го направите тоа?

Покрај тоа, Вандеркам советува да се направи целосна пауза од 24 часа по секоја работна недела. Дајте си некаде на себе и на вашето семејство.

Користете дел од работното време за себе

Дури и во работните денови, треба да одвоите време за себе и да го правите тоа свесно. Ако сепак треба да работите навечер или за време на викендите, можете безбедно да ја напуштите работата порано или да останете на ручек.

Истото се препорачува да се направи со прекувремена работа. Да, ако имате многу деловни состаноци надвор од канцеларијата, тогаш дозволете си да одите на нив со свое темпо и не заборавајте да правите паузи.

Размислете за вработување со скратено работно време

Придобивките од вработувањето со скратено работно време се исто така битни, особено можноста да го контролирате вашето време и да работите помалку. Да, има негативни страни – намален профит, а понекогаш и преоптоварување, бидејќи обидувајќи се да ја докажете својата ефикасност, лесно можете да разочарате. Значи, подобро е да сметате на работното време.

Не „скокај над главата“

Прекувремената работа не е секогаш ефикасна, дури и ако стане дел од имиџот на совесен работник. На крајот на краиштата, секој има своја граница: ако за вас 40 часа неделно е максимум, тогаш прекувремената работа нема да биде ефективна за вас. И самоконтролата нема да помогне тука.

 

Како да поминете време со вашето семејство: совети

  • Поделете ги одговорностите

Потребно е подеднакво да се делат одговорностите со партнерот и да престанете да преземате излишни задачи. На крајот на краиштата, во семејства каде што има деца и двајцата родители работат, мажите поминуваат повеќе време на работа во просек. Но, и покрај ова, тие имаат 4,5 часа повеќе слободно време од жените. 

„Втората смена“ што се јавува после работа кај жени може да предизвика хроничен стрес, проблеми со спиењето, депресија и исцрпеност. 

  • Негувајте романтична врска

Планирајте го вашето време така што е време да бидете со другата половина или да одите некаде заедно. Исто така, ако имате можност, ручајте заедно во работните денови. 

Искористете го времето за себе кога децата се во градинка / училиште или со баби и дедовци / пријатели.

Најдете време да се опуштите 

 

Извор


Leave a Reply