Нова реалност: пандемиите ќе се повторуваат на секои 5 години – поранешниот главен лекар на Велика Британија


Поранешниот главен лекар во Велика Британија, Сали Дејвис е убеден дека пандемиите како КОВИД-19 ќе продолжат да се појавуваат на секои пет години или повеќе. И, за да се справиме со новата реалност, треба да се обидеме да разбереме што ќе дојде по оваа пандемија, за подобро да се подготвиме за тоа.

Алтернативно, експертот сугерира создавање интердисциплинарни тимови насочени кон рано предупредување за нови опасности, пишува Гардијан .

Следната пандемија треба да се очекува за пет години

КОВИД-19 не е првата и не последната глобална болест со која ќе се соочи човештвото. Да, според колегите експерти, сега ќе бидеме сведоци на пандемија или итна медицинска помош на секои пет години,
– рече Сали Дејвис.  

Покрај алармантните предвидувања, експертот предложи два начина на дејствување: собирање и отворено ширење информации за пандемијата; и промени во однесувањето и размислувањето.

Ние мора да го отфрлиме изолираното размислување. Ние мора да оставиме бариери. Ние мора да се запрашаме кој може да ни помогне во оваа криза. Аналитиката што ги надминува географските, дисциплинските и организациските граници има огромен потенцијал за сите нас,
рече Дејвис.

Иновативни интердисциплинарни тимови

Дејвис зборуваше и за формирање на иновативни интердисциплинарни тимови од различни области на знаење, од економија и психологија до молекуларна хемија.

 

Примери вклучуваат  Тринити предизвик, кој вклучува Мајкрософт, Гугл, Тенсент, Империјал колеџ во Лондон, фармацевтската компанија ГлаксоСмитКлајн и Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс.

Коалицијата ќе бара решенија за рано предупредување за претстојната епидемија преку анализа на отпадни води и собирање големи податоци.

Човештвото има можност да се осигура дека пандемијата КОВИД-19 никогаш повеќе нема да се случи.  


ИЗВОР


 

Leave a Reply