Коронавирусот ослабува: истражувањата покажуваат дека болеста е полесна

 


   Иако медицинските експерти предупредуваат на можен нов бран на пандемија на коронавируси, новото истражување укажува на знаци дека КОВИД-19 ја губи својата сила, сериозноста на пандемијата се намалува.

Истражувачите од Универзитетот Вејн велат дека вирусното оптоварување кај пациентите продолжува да опаѓа со напредувањето на пандемијата. Ова исто така објаснува одредено намалување на смртноста како резултат на инфекција со САРС-КоВ-2, пишува „ StudyFinds“.

Анализа на научниците

Научниците го анализирале вирусното оптоварување на САРС-CoV-2 и откриле дека во периодот од 4 април до 5 јуни, тој се намалува. За да се процени товарот, истражувачите го користеле параметарот на циклусниот праг Ct . Колку е повисок, толку помалку оптоварување од коронавирус.

Ct 25 и подолу значи високо вирусно оптоварување, 25-36 – средно, 37 и погоре – ниско оптоварување. Колку е помал товарот, толку подобро за пациентот.

Ct (праг на циклус) е бројот на PCR циклуси, односно концентрациите на посакуваните ДНК фрагменти во биолошкиот материјал.

Колку се намали вирусното оптоварување 

Во текот на неделата на 4 април, нешто помалку од половина (49%) од пациентите со COVID-19 имале средно вирусно оптоварување (VL). Нискиот и високиот VL беа вклучени во 25,5 проценти од примероците на пациенти.

Сепак, во петтата недела од студијата, 70% од позитивните примероци за COVID-19 покажале ниско ниво на вирусно оптоварување.

Како е поврзана со смртност од коронавирус

Според истражувачите, стапката на вирусно оптоварување, исто така, одговара на намалување на бројот на смртни случаи кај пациенти со COVID-19.

Така, 45% од пациентите со високо ниво на вирусно оптоварување починале од вирусот. Овој број падна на 32% за пациенти со COVID-19 со средно оптоварување и 14% за групата со ниско вирусно оптоварување.

Во април-јуни 2020 година, вирусното оптоварување на САРС-КоВ-2 стабилно опаѓаше кај хоспитализираните пациенти со соодветно намалување на стапката на смртност,
заклучија истражувачите.   

Маски, социјално дистанцирање – клуч за надминување на пандемијата

Научниците не ја знаат точната причина зошто вирусното оптоварување падна со текот на времето, но сугерираат дека сериозноста на пандемијата ќе се повлече, бидејќи глобалната пандемија беше официјално прогласена на 11 март, а тогаш луѓето почнаа активно да реагираат и да се спротивставуваат на тоа.

Веројатно, причина е изолација, социјално дистанцирање, масовно носење маски. 


ИЗВОР


 

Leave a Reply