(КОВИД-19) – ООН: Бројката е застрашувачка

Констатирајќи дека повеќе од еден милион луѓе починале како резултат на „Ковид 19“, генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, оцени дека тоа е „застрашувачка бројка“.

Тој истакна дека е потребно сите земји во светот да се обединат во борбата против смртоносниот вирус, објави Би-Би-Си.

„Одговорното политичко лидерство е важно, науката е важна, соработката е важна, а дезинформациите се смртоносни“, предупреди Гутереш.

„Додека се сеќаваме на жртвите на пандемијата, мора да запомниме дека нашата иднина зависи од солидарноста – на солидарноста помеѓу луѓето и на солидарноста помеѓу народите“, истакна генералниот секретар на ООН.

 

Извор: b92.net

Leave a Reply