Како да се ослободите од икање и зошто се појавува


Икањето често станува неподносливо и предизвикува многу непријатности. Затоа, луѓето се обидуваат да се ослободат од икање што е можно побрзо: некој го задржува здивот, некој пие вода но постојат и поекстремни методи.

Зошто се појавува икање

Причината за икање не е ништо друго освен контракција на дијафрагмата, која е придружена со интензивни респираторни флуктуации.

При нагло поминување на воздухот низ гласните жици во грлото, има карактеристичен звук што луѓето го слушаат, како „гик“.

Патем, икањето може да биде физиолошко (краткорочно), па дури и хронично. Ако икањето ве мачи повеќе од 48 часа, ова е причина да одите на лекар, бидејќи причините можат да бидат сериозни. 

Сепак, претежно икањето не е поврзано со болести, туку е независен симптом, кој може да биде предизвикан од прејадување, стрес, алкохол, па дури и смеа, понекогаш икање може да се појави без никаква причина.

Како да се ослободите од икање

Повеќето методи се засноваат на два механизма:

  • Група 1 има за цел да го зголеми нивото на јаглерод диоксид во крвта , а со тоа и да ги намали грчевите на дијафрагмата.

Таквите методи вклучуваат: задржување на здивот или дишење во хартиена кеса. Честопати ова навистина може да помогне, но зошто, научниците немаат одговор.

Ова е веројатно начин да се префрли вниманието на нашето тело, кое почнува да се грижи за зголемено ниво на јаглерод диоксид во крвта. Постои и верзија дека тоа е ниско ниво на јаглерод диоксид и е причина за икање, па затоа неговото зголемување во крвта го запира симптомот.

  • Вториот пристап за запирање на икањето е стимулирање на вагусниот нерв , кој поминува од мозокот до стомакот, регулирајќи го процесот на дишење и голтање.

Вагусниот нерв е вклучен во процесот на икање, но ако го прекинете ланецот на реакции, стимулирајќи го, нервот почнува да испраќа сигнали до мозокот за нови сензации.

Оваа група на методи вклучува совети како голтање вода, џвакање лимон . Можете да го стимулирате вагусниот нерв на начин: повлечете го врвот на јазикот, ставете ги прстите во ушите или притиснете малку на очните јаболки.

Ваквите постапки прават телото да почувствува дека нешто необично и опасно се случува, и затоа – да го одвлекува вниманието од икање, затоа што има поважна потреба – заштита. На ист начин, методот работи кога лице кое ика одеднаш се исплаши.

Како да се ослободите од икање кај децата

Што се однесува до децата, механизмот на икање е ист. Децата можат да започнат икање поради хистерија или прекумерна смеа, или повторно прејадување или пиење газирани пијалоци. 

Совети:

  • Дишење во хартиена кеса.
  • Јадење полна лажица сув шеќер.
  • Пиење од спротивниот раб на чашата.
  • Исплакнете ја устата со ладна вода (во случај на икање кај дете, разгледајте ги ризиците од хипотермија на грлото, и затоа, изберете друг метод).

Најлесен начин да се ослободите од икање е  да земете што подлабок здив со широко отворена уста. Задржете го здивот неколку секунди. Обично, нападот престанува веднаш, но одложувањето на воздухот може да се повтори неколку пати.

Ако проблемот е предизвикан од хипотермија, топла облека, топол чај или ќебе ќе ви помогне.

Икање по алкохол

Интоксикација на телото поради пиење алкохол може да предизвика икање.

Особено, ако алкохолниот пијалок бил газиран, тоа е дополнителен иритант. Ако има икање по алкохол, тоа укажува на сериозно труење на телото.

Поради токсичните ефекти на ацеталдехид, метаболит на етанол врз црниот дроб, притисокот врз дијафрагмата се зголемува. 

Можете да се ослободите од икање предизвикано од алкохол на вообичаените начини наведени погоре, но мамурлакот и интоксикацијата поради труење со алкохол е потешко да се ослободат.

извор


Leave a Reply