Германија го направи „најбрзиот“ тест за коронавирусот во светот

 


Германската компанија Bosch соопшти дека развила систем за тестирање Ковид-19 кој го дава резултатот за само 39 минути, нарекувајќи ја најбрзата технологија за тестирање базирана на PCR во светот.

Компанијата очекува дека нејзините производи ќе се користат во мобилните области за тестирање каде што треба да добиете оперативен резултат, пред се на аеродромите,  автопатиштата. Според компанијата, производот е веќе достапен за употреба во Европа. Новиот производ е развиен со поддршка на Министерството за образование и наука. Чувствителноста на тестот е 98%, а специфичноста е 100% (соодветно, тестот има 98% веројатност да открие оние кои се заразени со САРС-CoV-2, а здравите луѓе се утврдуваат со 100%).

Првата верзија на системот за тестирање базиран на уредот Vivalytic беше развиен во март, а резултатите се добиваа за два и пол часа. Компанијата планира дополнително да ја подобри технологијата, така што од октомври, еден кертриџ Vivalytic ќе може да се користи за тестирање на пет лица, што ќе го зголеми бројот на направени тестови. До крајот на годината, компанијата очекува дека капацитетот за тестирање ќе се приближи до еден милион.

 

Извор: Freenews.live


 

Leave a Reply