НАУТРО ПИЕМЕ ВОДА, А ВЕЧЕР? Еве што се случува ако испиете чаша вода пред спиење!


Сите ја знаете препораката дека треба да се испијат 1,5 до 2 литри вода на ден, а најголем ефект врз организмот има ако се испие една чаша вода наутро на празен стомак.
Сепак, што ќе се случи ако испиете чаша вода навечер пред спиење? Дали тоа ќе влијае на расположението, на дигестивниот систем или на „нешто трето“?

 

Предностите:


Го подобрува расположението

Недостатокот на вода во телото не само што влијае на чувството на суво грло, туку му создава проблем и на целото тело. А, кога телото е дехидрирано, и расположението паѓа. Имајќи предвид дека навечер не пиете вода, а се потите (помеѓу половина литар или дури два литра), тешко можете тоа да го компензирате со редовно внесување течности.

Ако испиете една или две чаши вода пред да си легнете, нема да дехидрирате во текот на ноќта и ќе се разбудите расположени.

 

Може да ja намали главоболкaта

Ако сте испиле некој пијалок навечер, треба да испиете една чаша вода пред спиење. Бидејќи алкохолот ја отстранува течноста од телото (заедно со магнезиум, калиум или натриум), се појавува мамурлак. Затоа, ако се напиете вода, пред да си легнете кога ќе станете нема да имате главоболки.Мани:

 

Може да ја преоптовари бежиката и да ни го расипе спиењето

Ако навечер испиете чаша или две вода пред спиење, може да ја ослабите бешиката. Тогаш ќе имате потреба да уринирате секој час, и затоа нема да бидете опуштени и ќе ви се наруши сонот.

 

Дали тогаш да пиете вода пред спиење или не?

Обидете се еднаш да испиете чаша вода пред спиење и потоа да видите како ќе реагира вашето тело. Ако многу ве нервира одењето во тоалет, тогаш не пијте вода навечер.
Најважно е да пиете доволно вода во текот на денот (2-3 литри). Најдобар ефект врз вашето тело ќе имате ако испиете чаша вода наутро на празен стомак.

 

Извор: mondo.rs


 

Leave a Reply