КОРОНАВИРУС: ВИТАМИНОТ Д ја намалува инфекцијата и влијанието на КОВИД-19


Луѓето треба да земаат витамин Д за да го намалат ризикот да се заразат со КОВИД-19.

Според новата студија направена во САД, пациентите со доволно количество на витамин Д имаат помала веројатност да доживеат компликации и да починат од КОВИД-19, додека друга покажа дека витаминот Д го намалува нивото на инфекцијата.

Новото истражување направено на Универзитетот во Бостон, покажа дека, доволно количество на витамин Д е поврзано со значително намалено ниво на воспаление и повисоки нивоа на имунолошки клетки во крвта.

Според д-р Мајкл Холик, кој неодамна објави друга студија која откри дека витаминот Д може да го намали ризикот од заразување со коронавирус за 54%, овој витамин може да помогне и против други вируси кои влијаат на горниот респираторен тракт.

„Постои голема загриженост дека комбинацијата на инфекција со инфлуенца и коронална вирусна инфекција може значително да ги зголеми хоспитализациите и смртноста кај пациентите како резултат на компликации од овие вирусни инфекции“, рече д-р Холик.

„Бидејќи во зимскиот период, имаме недостаток на витамин Д, потребно е сите да зема додаток од овој витамин за да се намали ризикот од заразување и луѓето да немаат компликации од КОВИД-19 ,” додаде тој.

 

Извор: news.sky.com


 

Leave a Reply